Kennisbron

Overzicht interessante fondsen voor buurtplatformen

Geplaatst op 27 november 2023, 16:31 uur
Illustration
Introductie

Welkom in de wereld van de fondsen, je hebt er een heleboel! 

Lokale fondsen

Begin bij jou in de buurt: in Amsterdam heeft elk stadsdeel een buurtfonds, zie Mensen Maken Amsterdam. Je kan op relatief eenvoudige wijze maximaal 1500,- aanvragen. Op de website staan de deadlines aangegeven. Dit is een mooie eerste stap in het werken met fondsen. 

Zoektips voor fondsen

  • Tip! Bekijk de website van een organisatie die op jou lijkt (die met fondsen werkt). Meestal staan de logo’s van de fondsen op hun website. Je kunt dan dezelfde fondsen aanschrijven.
  • Tip! Via Fondsenzoeken.nl kun je fondsen zoeken op postcode. Je kunt deels gratis deze website raadplegen, als je een betaald account hebt krijg je meer info. 

Landelijke fondsen

Dan heb je nog een heleboel (landelijke) fondsen op thema. Voor kunst en cultuur heb je bijvoorbeeld: het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, etc. Voor maatschappelijke initiatieven zijn de grootste: Oranjefonds, VSB Fonds (sociaal en cultuur) en het Kansfonds

Buurtplatforms hebben de eigenschap om niet op een thema te werken, meestal verbindt je als buurtplatform juist een heleboel initiatieven en activiteiten die op thema werken (ook wel integraal werken genoemd). Het Oranjefonds is daarom met name interessant voor buurtplatforms.

Strategieën voor fondsenwerving

  • Tip! Op projectbasis kun je goed fondsenwerven, de meeste fondsen ondersteunen (in eerste instantie) afgebakende projecten. Dat wil zeggen projecten met een duidelijke begin- en einddatum. Pas als je langere tijd met een fonds werkt, kom je in aanmerking voor meerjarige financiële ondersteuning. 
  • Tip! Ga je hogere bedragen aanvragen (op projectbasis) dan heb je veel meer kans van slagen als je aanvragen indient met een partnerorganisatie, het is zelfs vaak een vereiste. Het helpt ook als de gemeente al aan boord is. Veel fondsen hebben als eis dat meerdere fondsen + gemeente worden aangeschreven, dit wordt co-financiering genoemd.

Specifieke fondsen voor lokale projecten

Specifiek: wil je een speeltuin opknappen of maken in je buurt, dan is het interessant om Jantje Beton aan te schrijven. In de regio Amsterdam heb je het Schipholfonds, maar kijk eerst of je in het postcodegebied valt!

Thema 
Financiering
Praktijkervaring
[Praktijkervaring volgt]
Via lid proeftuin buurtplatformrecht
Profielfoto
Deel dit: