Kennisbron

Organisatievormen Buurtplatformen

Geplaatst op 27 november 2023, 16:31 uur
Illustration
Introductie

Ben je geïnteresseerd in het opzetten van een buurtplatform, maar vraag je je af welke organisatievorm het beste past bij jouw doelen en behoeften? In dit artikel verkennen we verschillende organisatievormen voor buurtplatformen en bieden we praktische tips om je te helpen de juiste keuze te maken. 

Hoe werkt een buurtplatform?

Heeft een buurtplatform altijd een juridische entiteit? Het antwoord is: niet per se. En het hoeft zeker niet je vertrekpunt te zijn. Niet voor niets omschrijven we een buurtplatform als een netwerk van samenwerkende bewoners. Kijk eerst hoe je je organiseert, wat is de aanleiding, wat is het doel? Daarna kan het nodig zijn om toe te werken naar een organisatievorm, bijvoorbeeld als je met budgetten (subsidies, fondsen) gaat werken. Hier geven wij een aantal voorbeelden van de meest voorkomende organisatievormen en tips uit de praktijk.  

Welke organisatievormen zijn er voor buurtplatformen?

Kort samengevat: de meest voorkomende zijn stichting of vereniging. Voor het oprichten van een stichting moet je een bestuur hebben. Meestal bestaat het bestuur uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Het bestuur controleert of de uitvoering goed verloopt en draagt hier verantwoordelijkheid voor. Het grote verschil met een stichting zijn de leden. Je zou kunnen zeggen: bij een vereniging bepalen de leden, bij een stichting ligt die bevoegdheid bij het (meestal driekoppige) bestuur. Het verschil tussen een buurtplatform en een bewonerscommissie is dat de eerste buurt overstijgend werkt, een bewonerscommissie is complex-gebonden. 

Bronnen

Overig:

Samenvattend

  1. Het oprichten van een organisatievorm is nooit het doel! Kom eerst bij elkaar en bepaal je doel(en) en werkwijze, kies erna pas voor een ondersteunende organisatievorm.
  2. Staar je niet blind op het oprichten van een organisatiestructuur/cultuur. Ja, vergaderen is nodig, notulen en verslaglegging is nodig: maar maak het niet te zwaar. Je bent geen mini-overheid, maar een bewonersorganisatie. Werk vanuit passie en betrokkenheid en laat dan leidend zijn!
  3. Het klinkt als een open deur, maar: hou het leuk! Veelal de meeste bewoners steken veel vrije tijd in hun buurt, jullie bepalen zelf de vorm en de setting en de wijze waarop jullie samenkomen. Waak voor bureaucratisering, laat juist zien dat het anders kan!
Type 
Artikel
Thema 
Organisatie
Praktijkervaring
Doordat wij ons ons georganiseerd hebben, komen nieuwe mensen met een buurtinitiatief in een warm bad. Wij hebben iets te bieden; een locatie, een budget, een netwerk
Annemarie Tiebosch - Buurtplatform Florijn (F/D/Vogeltjeswei, zuidoost)
Profielfoto