Kennisbron

Welke subsidies zijn er en hoe vragen je die aan?

Geplaatst op 27 november 2023, 11:02 uur
Illustration
Introductie

Gaan jullie voor het eerst een subsidie aanvragen en weten jullie nog niet waar je het beste kan beginnen? Dan alvast een tip: is er een klein bedrag nodig, tot maximaal 5000 euro? Dan kunnen jullie beginnen met een bewonersinitiatief.

Subsidies per stadsdeel (Amsterdam)

Subsidieregeling bewonersinitiatieven
Per stadsdeel is er de subsidieregeling bewonersinitiatieven, zie hier een overzicht. Voordeel van deze subsidie is dat het relatief eenvoudig aan te vragen (en te verantwoorden) is en dat jullie het op persoonlijke titel mogen aanvragen. Je hoeft er dus geen rechtspersoon voor te zijn.

Andere subsidies per buurt/stadsdeel
Willen jullie je oriënteren op andere subsidiemogelijkheden, dan raden wij jullie aan eerst een afspraak te maken met een ambtenaar van het stadsdeel. Jullie kunnen terecht bij de gebiedsmakelaar voor advies, of deze kan indien nodig jullie in contact brengen met de juiste persoon binnen de gemeente. Altijd aan te raden: benader een collega-platform uit een andere buurt/stadsdeel met de vraag wat hun ervaring is met subsidies. Buurtplatformen staan altijd open voor onderlinge kennisdeling. 

Gemeentelijke subsidies (Amsterdam)

Deze pagina geeft een overzicht van subsidies binnen de Gemeente Amsterdam. Wanneer je doorklikt op 'subsidie aanvragen' krijg je een overzicht van subsidies per thema en per stadsdeel. De meest relevante subsidies voor buurtplatformen staan onder het kopje 'Subsidies zorg en ondersteuning'. Hier treffen jullie de:

  • Buurtbudgetten
  • Maatschappelijk Initiatief
  • Sociale Basis. 

Stedelijke subsidies (Amsterdam)

Relevant voor buurtplatformen is de overzichtspagina van de afdeling democratisering van de gemeente Amsterdam.

Subsidies die hieronder vallen zijn: 

  • Regeling Integraal Maatschappelijk Initiatief (kijk onder het kopje Ruimte voor maatschappelijke initiatieven)\
  • Buurtbudgetten
  • Buurtrechten.
Thema 
Financiering
Praktijkervaring
[Praktijkervaring volgt]
Via lid proeftuin buurtplatformrecht
Profielfoto
Deel dit: