Kennisbron
Hoe kun je invloed uitoefenen op de plannen in jouw buurt?
Introductie
Om invloed uit te kunnen oefenen is het verstandig jezelf te groeperen. Een groep is namelijk altijd sterker dan één persoon. Door met meerdere personen te benoemen wat bewoners belangrijk vinden wordt de boodschap sterker en is het moeilijker voor een corporatie of een gemeente om hier niks mee te doen.
Hoe zorg je ervoor dat je als groep meer invloed krijgt?
Onderstaande stappenplan kan helpen bij het krijgen van invloed:
- Informatie vergaren: Als het vermoeden bestaat dat er iets staat te gebeuren in een buurt, maar hier nog geen informatie over is gedeeld, dan kun je dit altijd navragen bij de gemeente, en als dit nodig is een WOB verzoek voor indienen om informatie te krijgen.
- Zoek bondgenoten: Ga op zoek naar bondgenoten. Kijk welke groepen bewoners in de buurt al actief zijn en kijk of je met elkaar kunt samenwerken.
- Prioriteiten stellen: Ga met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen en bepaal wat voor jullie belangrijk is en waar jullie de komende periode voor willen gaan. Kijk niet alleen naar wat je zelf nodig hebt en belangrijk vindt, maar houdt ook rekening met wat andere bewoners belangrijk vinden.
- Maak samenwerkingsafspraken: Maak samenwerkingsafspraken tussen bewoners onderling. Dit zorgt voor duidelijkheid in verantwoordelijkheden en structuur binnen de groep. Hiernaast kan als afspraken niet worden nagekomen bewoners hierop aangesproken worden en in het laatste stap zelfs (terecht) uit de groep gezet worden
- Zoek externe ondersteuning: Zorg als dit nodig is dat je ondersteuning zoekt van een externe partij die kan begeleiden bij het professionaliseren van het groeps- en besluitvormingsproces.
- Plek aan tafel: Neem contact op met de corporatie en de gemeente en vraag om een plek aan tafel, zodat er invloed uitgeoefend kan worden op de plannen. Maak tijdens een eerste gesprek met de gemeente en corporatie samenwerkingsafspraken en maak afspraken over verantwoordelijkheden en commitment. Bepaal samen de onderwerpen waar jullie het over willen hebben en maak hiervoor een agenda, zodat alle partijen weten wanneer welk onderwerp aan bod komt en samen de ruimte van invloed bepalen per onderwerp.
- Maak ruimte voor oud zeer: Mochten er nog dingen zijn die bewoners in het verleden veel pijn hebben gedaan, maak dit dan bespreekbaar en neem hier de tijd voor. Om met elkaar te kunnen werken is vertrouwen nodig. Een eerste stap om dit te herstellen is een goed gesprek over het verleden te voeren, waarbij partijen oprechte interesse in elkaar tonen en van hieruit verder willen werken aan de toekomst.
- Draagvlak creëren in de buurt: Als je samen met corporatie en de gemeente tot een plan bent gekomen zorg er dan voor dat je dit plan ook toetst bij de rest van de bewoners, dit zorgt voor draagvlak voor het plan. Zorg ervoor dat je onderdeel bent van deze toets door samen met de corporatie en de gemeente een onderzoeksbureau uit te kiezen en samen te besluiten welke vragen er gesteld worden.
- Politieke invloed: Neem contact op met stadsdeelcomissieleden of gemeenteraadsleden om jullie standpunten over te kunnen brengen. Hiermee krijg je invloed op politiek niveau.
- Inspreken: Spreek in op momenten dat je in kunt spreken bij de gemeente. Dit kan zowel bij de stadsdeelcommissie binnen jouw eigen stadsdeel, maar ook bij de gemeenteraad.
- Escaleer indien nodig: Escaleer als blijkt dat de standpunten van jouw groep onvoldoende zijn meegenomen in de plannen. Denk hierbij aan het betrekken van de Projectdirecteur Gebiedsontwikkeling van de gemeente (ambtelijk opdrachtgever), de bestuurder van de corporatie, de huurderskoepel van de corporatie en/of het benaderen van de pers.
Tips en Tricks
- Zorg ervoor dat je met de juiste medewerkers van de corporatie en de gemeente aan tafel zit met degene die verstand hebben van zaken en snel kunnen schakelen met de beslissers binnen hun organisatie.
- Als je samen wilt werken met corporaties en gemeente, sta dan echt open voor samenwerking. Ga in beginsel uit van vertrouwen en geef het een kans. Het verloop van het proces en de samenwerking zal uitwijzen of dit vertrouwen loont of niet.
- Ga tijdens overleg met de corporatie en gemeente niet in discussie met andere bewoners, dit verzwakt jouw positie. Mochten er zaken zijn die besproken moeten worden, zorg er dan voor dat je dit achteraf bespreekbaar maakt zonder dat corporatie en gemeente hierbij zijn.
- Probeer constructief te blijven, maar blijf wel altijd achter jouw standpunten staan.
- Krijg je het gevoel dat samenwerking niet leidt tot daadwerkelijke invloed. Geef dit dan aan.
Type
Artikel
Thema
Invloed uitoefenen
Praktijkervaring
[Praktijkervaring volgt]
Via lid proeftuin buurtplatformrecht