Wat zijn onze rechten?
Als bewonersgroep is het belangrijk te weten welke rechten je hebt. Hieronder geven we de belangrijkste rechten weer die je als bewonersgroep hebt op wooncomplex- en buurtniveau.
Rechten op wooncomplexniveau
Bewoners uit één1 of meerdere wooncomplexen kunnen zich op complexniveau organiseren in een bewonerscommissie. De bewonerscommissie heeft op grond van de overlegwet het recht op informatie, overleg en advies. Bewonerscommissies hebben het recht om bij sloop/renovatie of onderhoud in overleg te treden met de verhuurder en hierover gekwalificeerd advies te geven. Dit betekent dat een corporatie niet mag afwijken van dit advies als het niet goed beargumenteerd wordt.
-
Informatierecht
Recht op ontvangen van info over sloop, renovatie of onderhoud. - Adviesrecht
Recht om schriftelijk advies te geven over het voorgenomen beleid. De commissie krijgt ten minste 6 weken de tijd om advies uit te brengen. De verhuurder voert haar beleid niet uit totdat de commissie haar advies heeft uitgebracht. -
Agenderingsrecht
Het recht om onderwerpen op de overlegagenda te zetten. -
Recht op ondersteuning
De bewonerscommissie kan een externe ondersteuner inhuren om hen te ondersteunen. De verhuurder moet deze kosten betalen.
Rechten op buurtniveau
De rechten van bewonersgroepen die op buurtniveau actief zijn, zijn op dit moment nog niet vastgelegd in een wet of elders vastgelegd in een officieel document.
Wel kun je als je het gevoel hebt dat er informatie achtergehouden wordt door de overheid een beroep doen op de Wet Openbare Overheid (WOO), per 1 mei 2022 de vervanger van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Via deze wet kun je informatie van de overheid opvragen, vinden en inzien.
[Praktijkervaring volgt]