Kennisbron

Vrijwilligers werven en behouden

Geplaatst op 27 november 2023, 11:02 uur
Illustration
Introductie

Jullie willen iets voor de buurt betekenen, en meestal hebben jullie dan al een paar actieve buurtgenoten in het vizier. Die actieve buurtgenoten, daar moet je het van hebben. Samen hebben jullie een bereik in de buurt. Hoe je het beste vrijwilligers kan aantrekken gaat enigszins gelijk op met het verhaal hoe je een buurtplatform opricht.

Hoe pak je dit aan?

Organiseer in de eerste plaats een samenkomst met alle doeners, de mensen die dingen in je buurt organiseren. Van daaruit bepalen jullie met elkaar de visie voor de buurt en hoe jullie dat gaan aanpakken. Vrijwilligers werven om zich in te zetten voor een buurtplatform, in algemene zin is het soms te abstract. Het kan helpen om mensen eerst op thema aan te trekken, zo zijn er meestal activiteiten voor kinderen, ouderen en bijvoorbeeld groenprojecten zoals een gezamenlijke moestuin.

Er lopen natuurlijk ook buurtbewoners rond die graag iets willen opzetten, maar die nog niet precies weten hoe ze dat moeten aanpakken. Investeer in deze buurtbewoners, ondersteun ze hierbij, hier zit de vrijwillige kracht. Door met actieve bewoners samen te komen, bijvoorbeeld om het aanbod voor de buurt beter zichtbaar te maken, ontstaat er als vanzelf een kerngroep. Zo kan jullie bewonersorganisatie groeien.

Hoe word je een inclusief bewonersplatform?

Inclusief staat voor diversiteit, dat niemand wordt uitgesloten. Het streven is dat je als bewonersplatform representatief bent voor de buurt. Dat kan een uitdaging zijn, daarom geven we hier wat tips over:

  • Zoals hierboven benoemd: ga met diverse actieve bewoners in gesprek en bouw samen aan een gewenste organisatievorm. Zogenaamde ‘doeners’ voelen zich niet altijd thuis in een vergaderstructuur, maar dit zijn wel de verbindende buurtkanjers. Ga op zoek naar een vorm waarin je alle kanjers met elkaar verbindt en welke communicatie hier het beste bij past. 
  • Als bewoners(groepen) niet naar bijeenkomsten en/of vergaderingen komen, zorg dan dat je ze regelmatig bezoekt of op een andere manier betrekt. Draai de vraag om: hoe willen zij samenkomen/kennis uitwisselen? 
Thema 
Organisatie
Praktijkervaring
[Praktijkervaring volgt]
Via lid proeftuin buurtplatformrecht
Profielfoto
Deel dit: