Kennisbron

Hoe bouw je samen een buurtplatform?

Geplaatst op 27 november 2023, 16:31 uur
Illustration
Introductie

Bij het oprichten van een buurtplatform is het van belang om jezelf te zien als een ondernemende entiteit en de focus leggen op het bouwen van een doe-/contributieve en participatieve samenwerking. Investeer energie in het ondersteunen van de uitvoering van bewonersinitiatieven en ga zo snel mogelijk aan de slag. Probeer uit en stuur bij waar nodig is. Zo voorkom je dat je slechts een overlegorgaan wordt. We hebben een aantal praktische tips op een rijtje gezet.  

Tips & tricks

  1. Vind de energiebommetjes in jouw buurt. Energiebommetjes zijn die geweldige mensen in de buurt die altijd bruisen van energie en heel veel leuke activiteiten organiseren. Ze zijn de sterren van de wijk! Maar om een buurtplatform te starten, is het van groot belang eerst deze energiebommetjes te vinden. Kijk samen om je heen, ga in gesprek met buurtgenoten, en ontdek wie die actieve burgers zijn. Samen kunnen jullie de wijk positief veranderen!
  2. Ga aan het werk in groepen. Eén energiebommetje is geweldig, maar meerdere samen? Dat is nog krachtiger! De tweede stap is om groepen te vormen en elkaar te helpen om sterker te worden. Zoek de dingen die jullie allemaal belangrijk vinden, jullie buurt-waarden. Dit zijn de krachtenvelden en gedeelde belangen. Het gaat hierbij niet om het identificeren van officiële posities en functies. Het smeden van belangen-coalities is van groot belang. Vanuit gedeelde belang kun je vervolgens werken aan jullie waarden, bijvoorbeeld het schoonhouden van de straten, het organiseren van evenementen, of het zorgen voor veilige speelplekken voor kinderen.
  3. Zorg voor toegankelijke communicatie en vermijd ingewikkelde communicatiemiddelen. Een goede app werkt veel beter dan communicatie via mail.
  4. Zorg in ieder geval dat je met minstens drieën bent, en niet alleen. Als je over iets moet stemmen, dan heb je een balans. En je kunt de taken verdelen. Met z’ n drieën kun je betere beslissingen maken.
  5. Maak samenwerkingsafspraken. Vervolgens is het van belang om samenwerkingsafspraken te maken. Dit zijn de regels en afspraken waar iedereen zich aan houdt. Het zorgt ervoor dat jullie als buurtplatform goed kunnen werken. Denk aan hoe jullie beslissingen nemen, communiceren en problemen oplossen. Samenwerking is de sleutel!
  6. Werk actiegericht. Het is belangrijk om actiegericht te zijn en niet te veel te vergaderen. Jullie moeten dingen doen en mensen met elkaar verbinden. Richt je op het genereren van energie en enthousiasme. Als jullie hulp nodig hebben, vraag dan om ondersteuning bij het stadsdeel.
  7. Blijf gefocust op actie want zo behoud je energie in de buurt!
Type 
Artikel
Thema 
Organisatie
Praktijkervaring
Maak voor jezelf duidelijk wat jij wilt bereiken. Verzamel vervolgens jullie gezamenlijke doelen. Maak inzichtelijk wat jullie samen belangrijk vinden in een buurtplatform. Ga vervolgens zo snel mogelijk aan de slag om een eigen fysiek plekje te krijgen in de buurt. Hierdoor creëren jullie een basis van waaruit jullie voor de buurt aan de slag kunnen, en weten mensen waar ze het buurtplatform kunnen vinden.
Gery Kraaijkamp - Buurtplatform Gein
Profielfoto
1 reactie

bericht verwijderd