Waarover en wanneer inspreken?
Inspraak kan over van alles gaan van het vernieuwen van een speeltuin, het verruimen van openingstijden van een buurthuis tot aan het vernieuwen van een hele buurt.
Vormen van inspraak
Er bestaan twee vormen van inspraak. Informele inspraak en formele inspraak.
- Informele inspraak is een inspraak die niet volgens bepaalde bepalingen is vastgelegd, maar die je zelf kunt initiëren als bewonersgroep. Dit kun je op ieder moment doen door in gesprek te treden met de verantwoordelijke ambtenaren of corporatiemedewerkers. Inspraak kan over van alles gaan van het vernieuwen van een speeltuin, het verruimen van openingstijden van een buurthuis tot aan het vernieuwen van een hele buurt.
- Formele inspraak is een inspraak die op vooraf bepaalde momenten plaatsvindt. Deze inspraak vindt plaats op twee plekken, de stadsdeelcommissie-vergadering (stadsdeel) en de raadscommissievergadering (stad).
Momenten van inspraak
De momenten waarop je als buurtplatform wilt inspreken is natuurlijk voor ieder buurtplatform anders, omdat ieder buurtplatform andere focuspunten heeft. Om goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom inspraakmogelijkheden in jouw buurt kun je je hier inschrijven op de website van de Gemeente Amsterdam.
Je kunt dan zelf aangeven over welke inspraakmogelijkheden (onderwerpen) je op de hoogte gehouden wilt worden. Vervolgens bepaal zelf waar je wel en niet op in wilt spreken.
Ervaringen van buurtplatformen
Verschillende buurtplatformen hebben de omgevingsalert-app van de gemeente op hun telefoon geïnstalleerd. Zo ontvangen zij tijdig meldingen over vergunningen, bestemmingsplannen, inspraaktrajecten etc. die voor hen relevant zijn.
[Praktijkervaring volgt]