Kennisbron

Hoe balanceer je tussen betaalde en vrijwillige inzet?

Geplaatst op 27 november 2023, 16:31 uur
Illustration
Introductie

Stel, jullie zijn al een buurtplatform en jullie hebben een budget. Dan ontstaat vroeg of laat de vraag: kunnen we ook vrijwilligersvergoedingen uitbetalen of mensen inhuren?

Regels

Laten we het eerst praktisch aanvliegen: er zijn landelijke richtlijnen voor het werken met vrijwilligersvergoedingen, hou deze aan als je met vergoedingen gaat werken. Voor bestuursleden gelden andere regels, die mogen alleen onkosten declareren. Je kan actieve buurtkanjers helpen met het verkrijgen van budget voor hun activiteit, dan kunnen ze zichzelf daar een vrijwilligersvergoeding uit betalen. Ook kun je ervoor kiezen vrijwilligers vanuit het buurtplatform een vergoeding te betalen. Bijvoorbeeld omdat ze zich extra inspannen voor het platform. 

Uitbesteden

Als buurtplatform kun je ook dingen uitbesteden, het is volkomen legitiem om bijvoorbeeld een boekhouder in te huren. Omdat communicatie een heel belangrijk onderdeel is kun je er ook voor kiezen om hier iemand voor in te huren, denk dan aan iemand die een website kan bouwen, iemand die een nieuwsbrief kan schrijven, etc. Het is natuurlijk fantastisch als je actievelingen hebt die dit vrijwillig doen, maar als dat niet lukt, verken je mogelijkheden. 

Betaalde inzet

Als je als buurtplatform in zee gaat met de gemeente, bijvoorbeeld als het gaat om grote vernieuwingsplannen in je wijk, dan worden er soms ook afspraken gemaakt over (deels) betaalde inzet. Dit heeft te maken met de intensiteit en de duur van dit soort trajecten. Als de gemeente wil dat een bewonersgroep zich committeert en daardoor regelmatig deelneemt aan werkgroepen, vergaderingen, etc. Dan kun je het gesprek over betaalde inzet aangaan. 

Tips & tricks

  1. Als een buurtplatform wordt getrokken door een betaalde kracht, loop je het risico dat het als een kaartenhuis instort zodra er geen geld meer is voor deze persoon, wees je hier bewust van en bouw aan een sterke ‘kerngroep’. Vrijwillige kracht blijft een must in het buurtplatformwerk!
  2. Het is goed om er bij stil te staan dat het werken met vrijwilligersvergoedingen en betaalde professionals iets doet met de onderlinge verhoudingen. Om discussies achter de schermen en wantrouwen te voorkomen raden wij daarom aan: wees transparant! Communiceer openlijk met de buurt hoe er gewerkt wordt met budgetten (en waarom), zo werk je aan vertrouwen! 
Type 
Artikel
Thema 
Organisatie
Praktijkervaring
[Praktijkervaring volgt]
Via lid proeftuin buurtplatformrecht
Profielfoto